top of page

O KLUBU

Hrvatski nogometni klub „Trnje“ osnovan je  1924-te, u Bosutskoj ulici, stanu Stjepana Andrijaševića. Osnivači kluba bili su braća Bošnjak (Josip, Ivo i Đuka), braća Krenusa (Julio i Eugen), Alojz Stanković, Ivo Pavelić, Franjo Burić, Ivo Bartolec, Mijo Gradiški, Stjepan Maltarić, Milan Kolić, Stjepan Štefančić, Milan Mihaljević i drugi. Klub se prijavljuje u zagrebački podsavez i od 1925-te natječe se u tadašnjem 4. razredu. Prvo igralište, kažu povijesni izvori, bilo je na Savi kod gradskog kupališta, a zatim na Krugama. Klub stalno napreduje, već na prijelazu u 30-te godine prošloga stoljeća osvaja prvo mjesto u drugom razredu, ali dolazi do reorganizacije zagrebačkog podsaveza i „Trnje“ ne prolazi u prvi kvalitativni razred. Krajem tridesetih godina, „Trnje“ je sportsko društvo, koje ima i pjevačku sekciju. 1940-te, Trnje je prvak drugoga razreda, prelazi u prvi, ali onda dolazi Drugi svjetski rat. Nakon rata, odmah 1946. klub se obnavlja pod imenom „Torpedo“, ali 1950. vraća mu se staro, originalno ime „Trnje“ Kroz godine bilo je lijepih, velikih trenutaka, ali i onih manje lijepih, recimo ranih šezdesetih, kada je klub bio na rubu propasti. No, poput feniksa „Trnje“ se uzdiže i živi evo, sve do danas. Godine 1980. izgrađen je stadion na kojem se i danas igra te svlačionica s klupskim prostorijama.

 

Najveći sportski uspjeh je ulazak u Drugu hrvatsku nogometnu ligu 2001. godine, u kojoj „Trnje“ pleše jedno ljeto i ispada, ponovno dijelom i kao žrtva još jedne reorganizacije sustava natjecanja. Teško je u klubu koji broji 90 ljeta izdvajati neke posebno zaslužne i velike jer se lako upadne u zamku da nekoga zaboravite, izostavite, preskočite… ali još veća nepravda bila bi ne spomenuti barem dva velika igračka imena, najveća što su nosila trnjanski dres: -Vladimira Firma, Trnjana iz Jelaspoljske, koji je karijeru počeo u našem klubu, a između ostaloga s reprezentacijom bivše Jugoslavije sudjelovao na SP u Brazilu i na Olimpijskim igrama u Helsinkiju gdje je osvojio srebrnu medalju i -Snješka Cerina, legendarnu „plavu devetku“, centarfora Dinama iz šampionske 1982. i tadašnjeg najboljeg strijelca jugolige. To su dva najveća ponosa Trnja NK Trnje 90-tu obljetnicu osnivanja klub proslavlja  u trećoj HNL ligi, … 

 

Klub svojim djelovanjem gaji izuzetno prijateljstvo svih generacija Zagrepčana i prijatelja ovog Grada, te propagira, provodi i organizira nogometni šport. Tijekom svog djelovanja  Klub je postizao izuzetne športske uspjehe, imao padova i uspona. Sa sadašnjom Upravom Klub je u punom zamahu, radi se na novom četverogodišnjem programu koji obuhvaća izgradnju novih svlačionica i postavljanje umjetne trave na veliko pomoćno igralište.  Cilj nam je da   privučemo što veći broj djece, kako bi ih uključili u nogometnu školu Kluba, a zatim pedagoškim i stručnim radom omogućili svakom od njih da igra nogomet sukladno svojim ambicijama.

 

Radimo i na pedagoškom usavršavanju naših trenera, kako bi Klub bio mjesto socijalizacije djece u ozbiljne i odgovorne ljude koji će jednog  dana  biti nosioci razvoja našega Grada.NK Trnje je mjesto hrvatske uljudbe za sve djelatnike, sportaše, članove UO, roditelje i dobronamjernike gdje će  rado dolaziti i družiti se. 

bottom of page